Globachem wint de Ambiorixprijs 2015

Globachem, een bedrijf uit Sint-Truiden dat gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelt en internationaal verdeelt, is uitgeroepen tot winnaar van de Ambiorixprijs, een jaarlijkse onderscheiding die ondernemingsorganisatie VKW Limburg uitreikt.

Globachem werd in het jaar 2000 opgericht door het echtpaar Els Paesmans en Koen Quaghebeur, die beiden uit een familie van fruittelers afstammen. Het bedrijf is actief als verdeler van gewasbeschermingsmiddelen, waarmee onkruid, schimmels en insecten op gewassen worden bestreden. Globachem wist op 15 jaar tijd een opmerkelijk groeiproces neer te zetten. De omzet nam toe tot zo’n 100 miljoen euro, waarvan 95 procent gerealiseerd wordt op exportmarkten. Er werken nu 30 mensen bij de Truiense onderneming. De opmars van Globachem is vooral te danken aan innovatie, waarbij meer dan 400 erkenningen en licenties worden beheerd voor generische gewasbestrijdingsmiddelen (waarvan het patent is afgelopen).

Professor Leo Sleuwaegen (KU Leuven), die juryvoorzitter is van de Ambiorixprijs, omschrijft Globachem als “een schoolvoorbeeld van het nieuwe ondernemen in de 21ste eeuw. De onderneming staat ook model voor het creëren van ‘shared value’, waarbij waarde gecreëerd wordt voor zowel de aandeelhouders, de klanten als de brede gemeenschap.”

De Ambiorixprijs wordt aanstaande maandag uitgereikt tijdens de jaarvergadering van VKW Limburg, een jaarlijkse happening waar telkens meer dan 1.000 ondernemers present zijn.