De Universiteit Hasselt en een aantal andere partners gaan op zoek naar bedrijven die willen samenwerken om een uniek commercieel project op te zetten. Het is de bedoeling om 3 jaar lang te werken aan een praktisch instrument waarmee hart- en vaatziekten vroegtijdig kunnen opgespoord worden.

transtechdiagnosticsDe partners van het project TransTechDiagnostics krijgen een budget van 3,16 miljoen euro om te sleutelen aan een concreet toestel. Er worden diverse prototypes uitgeprobeerd die in staat moeten zijn om indicaties van hart- en vaatziekten op een eenvoudige manier op te sporen. Op die manier kan een preventieve behandeling van start gaan. Als het risico wordt teruggedrongen, wordt niet alleen de patiënt daar veel beter van, maar ook de staatskas. Als voornaamste doodsoorzaak in Europa, kosten de hart- en vaatziekten de EU jaarlijks 196 miljard euro…

“Dit project kan bovendien een grote socio-economische meerwaarde voor de hele regio opleveren,” zegt gedeputeerde van Economie Erik Gerits, die vanuit het provinciebestuur 200.000 euro investeert in het project. “Bedrijven die er in slagen om deze vooruitstrevende medische toepassing uit te werken, zien een wereldmarkt voor zich opengaan. Door innovatie te ondersteunen, kunnen we nieuwe jobs en welvaart creëren.”