De Belgische volleybaldames van de Yellow Tigers wonnen afgelopen weekend hun twee eerste wedstrijden onder de nieuwe, hoogtechnologische led-verlichting van de Lotto Arena. Ook de mannen van de Red Dragons hebben zich al van hun beste zijde laten zien onder het nieuwe gesternte van het Antwerpse eventcomplex.

De installatie, die dubbel zoveel licht oplevert, maar slechts de helft verbruikt van de vorige, is uitgetekend en gebouwd door Encon uit Genk. De hoogtechnologische led-verlichting is naar verluidt redelijk uniek en zorgt volgens kenners voor een zeer sterke, maar ook zeer egale verlichting.

Lotto Arena Encon lichtJan Van Esbroeck van de Lotto Arena/Sportpaleis, legt uit: “Voor het Europese topvolleybal wordt een krachtige verlichting op het speelveld vereist. Dit heeft te maken met de kwaliteit van HD-opnames. Bovendien moet het licht omwille van de speelkwaliteit ook nog eens gelijkmatig verdeeld worden. Er zijn jaarlijks maar enkele events waar we met zo’n hoge verlichtingseisen te maken hebben. Toen we zagen dat een LED-installatie die bijna dubbel zoveel licht produceert als de huidige installatie, ook maar de helft van de energie verbruikt, hebben we gewoon besloten om de bestaande installatie te vervangen en te investeren in een nieuwe LED-lichtinstallatie. Zeker omdat ook het lichtcomfort voor de verschillende activiteiten sterk zou verbeteren.”

Encon uit Genk heeft de installatie uitgetekend en geplaatst. Jan Van Esbroeck: “Ze hebben niet alleen de meest geschikte, zuinige armaturen voor ons uitgezocht, maar hebben ook een computergestuurd sturingsysteem ontworpen zodat we voor alles precies de juiste hoeveelheid licht kunnen hebben. Van een sportwedstrijd op topniveau over de op- en afbouw van een concert tot veiligheidsverlichting wanneer er één persoon een donkere zaal binnenkomt. De betrouwbaarheid van deze installatie is daarenboven van die orde dat we in principe de eerste 30 jaar geen armaturen meer moeten vervangen.”