Arkite, een jong bedrijf uit Genk dat slimme technologie maakt om fouten in productieprocessen te vermijden, heeft vers geld opgehaald om de Europese doorbraak te versnellen. Investeerders als Capricorn leggen 1,6 miljoen euro op tafel.

Arkite heeft een box ontwikkeld die met slimme meetapparatuur, zoals een 3D-sensor en projector, die de taken van productiemedewerkers elektronisch opvolgt. Met behulp van allerlei sensoren wordt er alarm geslagen als de medewerker iets fout doet of iets vergeet. Arkite noemt het product de Human Interface Mate (HIM), een soort engelbewaarder die de werknemer bijstaat.

“Dankzij de HIM kan een werknemer in een maakbedrijf complexe handelingen uitvoeren met een even grote zekerheid als een robot”, zegt Johan Smeyers, co-CEO van Arkite. “In onze hoog competitieve omgeving worden er steeds complexere handelingen van een operator verwacht. Dankzij de ondersteuning van de HIM kan een operator een groter aantal handelingen met een grotere complexiteit foutloos uitvoeren.”

“Met de kapitaalsverhoging zal Arkite zijn ambitieuze doelen voor 2018 kunnen bereiken en verder uitbreiden in Europa”, zegt co-CEO Ives De Saeger, die het concept uitvond. “Sinds de lancering in mei 2016 is de HIM bij heel wat Europese klanten toegepast in diverse sectoren zoals automotive, telecom en farma. We kunnen rekenen op verregaande interesse van heel wat andere bedrijven uit heel Europa. Om hier op te kunnen antwoorden, kunnen we de extra financiële middelen goed gebruiken.”

Het team van Arkite, met hoofdkantoor in C-mine Crib in Genk, zal in 2018 groeien van 15 tot 30 personen. Momenteel heeft Arkite klanten in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.