Genks bedrijf bouwt 3D-scanner voor mensen

Je stapt met lijf en leden in de scanner, laat elke uithoek van je lichaam opmeten, en enkele ogenblikken later kan je een 3D-hologram van jezelf bewonderen. Of een perfect beeldje uit een 3D-printer laten rollen… Het Genkse bedrijf AID heeft deze unieke 3D-scanner om personen te scannen ontwikkeld.

scanner AID GENK“Dit is niet zomaar een 3D-scanner,” aldus Johnny Hendrikx, zaakvoerder van AID. “Onze machine gebruikt digitale camera’s en slaagt er in om een zuiver beeld te creëren zonder nabewerking. Bovendien is de software zo ontwikkeld dat je geen lange wachttijd hebt, zelfs niet met een gewone computer. Na 10 minuten krijg je een afgewerkt 3D-model dat naar nagenoeg ieder tekenprogramma exporteerbaar is.”

Nu de technologie op punt staat, gaat AID ook op zoek naar andere toepassingen voor het apparaat. Iedereen die dat wil, mag gedurende 14 testdagen er gebruik van maken. “Ik denk aan de retailsector, waar een 3D-hologram de plaats kan innemen van een paspop in de etalage. Of aan de kledingindustrie, die met de scanner heel eenvoudig je maten kan opnemen om een kostuum op maat te maken.” Hendrikx ziet ook toepassingen voor animatiestudio’s. “Zij zouden onze scanner kunnen inzetten bij het ontwerpen van voorwerpen en karakters voor hun 3D- en 4D- animatiefilms. Misschien ook mogelijk: het printen van een levensecht beeldje van een gekende voetballer?”

Kortom: de opties zijn talrijk. Vanaf 14 april kan de nieuwe scanner 14 dagen lang getest worden op C-mine Crib in Genk. Wel eerst even een digitaal mailtje sturen: events@c-minecrib.be