De internationale metalenverwerker Umicore is op zoek naar een vestigingsplaats voor de bouw van een nieuwe fabriek om onderdelen van batterijen te maken. Antwerpen trekt stevig aan de mouw van Umicore, maar ook in Genk zien ze de komst van de productie-eenheid wel zitten.

De toenemende vraag naar herlaadbare batterijen geeft Umicore wind in de zeilen. De groep bouwt batterijonderdelen en levert die aan batterijproducenten. Vooral in de auto-industrie is de vraag groot. Burgemeester Bart De Wever van Antwerpen, gesteund door Haven Antwerpen, wil heel graag het bedrijf overhalen om zich in Antwerpen te vestigen. De site van Opel Antwerpen wordt naar voor geschoven. Maar ook Genk ziet potentie in een nieuwe fabriek, zeker als die energie-gerelateerd is. Burgemeester Wim Dries verwijst naar Energyville (op de Thor-site in Waterschei). “We werken momenteel mee aan een dossier waarmee we de bedrijfsdirectie hopen te overtuigen”, zegt hij.

Toch zijn de voorwaarden die Umicore oplegt aan de stad waar het naartoe wil, niet gering. Zo wil Marc Grynberg, topman van Umicore, dat er voldoende geschoolde mensen in de omgeving beschikbaar zijn. Hij wil voorts concurrentiële loon- en energiekosten en een gegarandeerde energiebevoorrading. Dat schrikt Genk echter niet af. “We hebben in het verleden al meerdere contacten gehad rond mogelijke batterijfabrieken in Genk”, aldus Wim Dries. “Het komt er op aan om ons dossier zo sterk mogelijk te onderbouwen. Met de beschikbare ruimte in Genk en Limburg, de aanwezigheid van arbeidskrachten en de belangrijke troef van Energyville – waar wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar energiezuinige batterijen – is Genk zeker één van de mogelijkheden in Vlaanderen.”

(CN)