Stad Genk heeft de economische balans opgemaakt van het jaar +1 na de sluitng van Ford Genk. Het stadsbestuur telt daarbij 22 nieuwe bedrijven die zich in Genk hebben gevestigd. “Een 11-tal bedrijven doorlopen momenteel een aankoopprocedure om een bouwgrond of gebouw in Genk aan te kopen,” aldus burgemeester Wim Dries. “Deze 33 nieuwe bedrijven zijn goed voor een tewerkstelling van circa 650 werknemers. Daarnaast breidden in 2015 20 bedrijven op Genks grondgebied uit, goed voor nog eens een 200-tal extra arbeidsplaatsen.”

Stad Genk ontving het afgelopen jaar zo’n 120 leads. “Dit zijn binnen- of buitenlandse bedrijven die actief op zoek zijn naar een nieuwe vestigingsplaats,” aldus schepen van Economie, Erik Gerits. “Ze werden via onze partners Locate in Limburg, Agentschap Ondernemen, LRM en Flanders Investment and Trade in Genk aangeboden. Van deze 120 leads gingen er al 22 nieuwe bedrijven in op het voorstel om zich hier te vestigen, en kopen 11 anderen in de nabije toekomst een stuk grond of bedrijf aan. Bovendien zijn er momenteel nog zo’n 60 bedrijven die Genk geselecteerd hebben als een geschikte vestigingslocatie. De ervaring leert dat het gemiddeld 1,5 tot 2 jaar duurt voordat zij een definitieve keuze van vestigingslocatie maken. Maar de signalen zijn dus hoopgevend.”

Ook bij verscheiden bestaande bedrijven nam in 2015 het aantal arbeidsplaatsen toe. Op de bedrijventerreinen van stad Genk zijn er zo’n 450 bedrijven actief. Dit jaar zijn er 20 van hen die uitgebreid hebben of plannen tot uitbreiding kenbaar hebben gemaakt. “Doordat deze 20 bedrijven kunnen uitbreiden, werden er ca. 1.000 bestaande jobs binnen Genk gehandhaafd,” aldus nog Gerits. “Verder zorgen zij ook voor een 200-tal nieuwe arbeidsplaatsen.”
Nog meer jobs in 2016

Stad Genk is momenteel in gesprek met een 7-tal grotere bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe vestigingslocatie of een uitbreidingslocatie van hun huidige vestiging. Deze bedrijven zullen begin 2016 de knoop doorhakken of ze in Genk zullen landen. Het gaat hier om een tewerkstelling van meer dan 1.000 jobs. “We hopen dat we samen met onze partners deze bedrijven kunnen laten landen,” stelt Erik Gerits. “In Genk is er nog volop ruimte om te ondernemen en investeren. Met meer dan 400 hectare aan beschikbare bedrijventerrein hebben we toekomstige en bestaande bedrijven heel wat te bieden.”