Geldzorgen veroorzaken wanhoop bij Weldimo

De producent van ramen en deuren Weldimo uit Bree heeft bij de handelsrechtbank van Tongeren bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd (WCO). De zaak wordt volgende week vrijdag besproken. 160 werknemers vrezen voor hun baan. De groep streeft naar een gedeeltelijke of volledige verkoop van de drie bedrijven: Weldimo in Bree, Modiwel in Zutendaal en Glasco.

Donderdag waren alleen enkele bedienden aan het werk. De productie zelf ligt stil wegens een gebrek aan materiaal. Daardoor dreigen ook heel wat klanten in de kou te blijven staan. Afhankelijk van de beoordeling door de rechter zal er een gerechtelijk commissaris worden aangeduid die gedurende een periode van maximaal zes maanden een oplossing moet zoeken.

weldimoHet personeel van Weldimo werd vorige week geïnformeerd over de precaire situatie van het bedrijf, dat gebukt gaat onder een gigantische schuldenberg. Zo zou er bij één bank voor meer dan drie miljoen euro schuld zijn opgebouwd. De voorbije dagen circuleerden geruchten over mogelijke kandidaat overnemers maar die konden niet bevestigd worden.

De Breese bedrijvengroep Weldimo is eigendom van de Nederlandse investeringsmaatschappij Standard Investment. Stichter Paul Vliegen verkocht zijn bedrijf in 2007. De voorbije jaren zag het bedrijf zijn omzet stelselmatig achteruitgaan van net geen 40 miljoen euro in 2007 tot ruim 25 miljoen euro.

Volgens Bob Van Laecke van de christelijke vakbond ACV-Metea werd er aan te lage prijzen gewerkt. “Daardoor werd de omzet weliswaar worden opgekrikt, maar werd er onvoldoende winst gemaakt,” aldus de vakbondsman, die hoopt op een overname en een snelle doorstart.