Geert Spapen: “Niet één dag vakantie in twee jaar”

Algemeen directeur en eigenaar Geert Spapen is, net zoals zijn personeel, aangeslagen nu de boeken van Delicatesse Catering worden neergelegd. “De malaise is voor ons in augustus 2010 gestart”, zegt hij in Het Belang van Limburg. “We hadden tot dan heel wat overheidsopdrachten. Net omwille van de crisis speelde steeds minder de kwaliteit in verhouding tot de prijs een rol, dan wel de prijs zelf. Daardoor verloren we steeds meer aanbestedingen.”
“Misschien zijn we voor een stuk ook wel het slachtoffer van ons eigen succes,” blikt Spapen terug. “Tussen 2000 en 2010 zijn we heel sterk gegroeid. De opbrengst investeerden we telkens opnieuw in de verdere groei van ons bedrijf. Het gevolg was wel dat we weinig cash hadden om aanhoudende slechte periodes aan te kunnen.”

Geert SpapenBart Claes
“Behalve een daling van het aantal opdrachten kregen we ook nog eens met pech af te rekenen waar we geen invloed op hadden. Zoals het faillissement van Bart Claes en het overlijden van iemand die mee in een project van ons wilde stappen. Recent hebben we nog vier grote klanten verloren. Het werd almaar moeilijker om nieuwe contracten af te sluiten. De laatste weken gingen het in een stroomversnelling bergaf en werden we geconfronteerd met stockbreuken. Ja, we wisten eind vorig jaar al dat er een faillissement lag aan te komen. Maar we wilden de mensen hun eindejaarsdagen niet verpesten. Ik heb met een eigen kapitaalsinjectie van 150.000 euro nog gepoogd om een ommekeer te creëren, maar dat is mislukt. Daarom dat we beslist hebben de boeken neer te leggen. Ik ben jarenlang tot het uiterste gegaan voor dit bedrijf. De laatste twee jaar had ik niet één dag vakantie net omdat ik het bedrijf uit de malaise wilde halen. Ja, dan is het einde een heel pijnlijke zaak. Niet alleen voor mij maar voor alle personeelsleden. Daar zit ik nog het meeste mee in.”