Er moeten nog enkele bordjes worden opgehangen, en dan is het nieuwe funerarium van Witters & Baers in Heusden-Zolder helemaal klaar. Het complex is gebouwd volgens een nieuw concept, waarbij steeds meer families kiezen om hun dierbare te gedenken in een dienst buiten de kerk.

baers familieWitters & Baers is een begrip in de begrafenissector. Het familiebedrijf is al meerdere generaties actief, en heeft vandaag vestigingen in Zolder, Heusden en Houthalen-Helchteren. Onlangs werd in Zolder een gloednieuw, uniek complex geopend. “De werken zijn van start gegaan in november 2013,” zegt ‘pater familias’ Alex Baers, die samen met zijn vrouw Elly en dochters Anke, Evi en Steffie het bedrijf runt. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om dit project op de wereld te krijgen. Nu het er staat, helemaal zoals wij het in gedachten hadden, mogen we best fier zijn.”

Het concept is zonder meer opmerkelijk. Net zoals in een crematorium beschikt het funerarium over een grote aula (150 zitplaatsen), waar een dienst ter nagedachtenis van de overledene kan plaatsvinden. Er zijn multimedia-technieken ter beschikking om de plechtigheid naar eigen wens aan te kleden. Het nieuwe funerarium is verder uitgerust met een winkel voor bloemen en grafornamenten, een ruime parking, kantoren, vergaderzaal, keuken, garages voor de dienstwagens, een was- en verzorgingslokaal en frigoruimte voor het opbaren van de lichamen.

“Tradities veranderen nu eenmaal,” aldus nog Alex Baers. “Hoewel we nog steeds de meeste begrafenisdiensten in de kerk verzorgen, is het niet meer standaard dat de ceremonies daar plaatsvinden of door een priester worden begeleid. Het is op die tendens van burgerlijke diensten, ook na een crematie, dat wij met ons multifunctionele gebouw een antwoord kunnen bieden.”

Voorgevel witters baersIn het nieuwe funerarium kunnen de plechtigheden voor twee overledenen gelijktijdig plaatsvinden. Er zijn twee gescheiden rouwkamers met aparte ingangen, waar familieleden het lichaam van hun dierbare kunnen groeten. Er kunnen in de ontvangstruimtes ook koffietafels tot 80 personen georganiseerd worden. “Families willen graag alles op één locatie houden en zich in tijden van rouw, zo weinig mogelijk beslommeringen op de hals halen. Vandaar dat wij met een ruim aanbod, van zowel de infrastructuur, graf- en bloemstukken, als met allerlei diensten, de mensen kunnen ‘ontzorgen’. Het is een steun die ze in moeilijke tijden echt weten te appreciëren.”