Ook wij vertellen liefst de verhalen van ondernemers die het goed doen en hun successen niet onder stoelen of banken steken. Anders is het gesteld met bedrijfsleiders die tegenslagen moeten verwerken. Zij zijn veel minder geneigd om hun verhaal te vertellen, aangezien er een groot taboe rust op de mislukkingen. Unizo Limburg wil daar iets aan doen.

vallen en opstaan“Je zou denken dat ondernemen in Limburg enkel rozengeur en maneschijn is,” zegt Bart Lodewyckx, directeur van Unizo Limburg. “Uiteraard is niets minder waar. Dat merken we als ondernemersorganisatie elke dag. Ondernemers praten ook minder graag over hun tegenslagen. Dat is menselijk en herkenbaar. Maar tegelijk ook jammer, want succes is onlosmakelijk verbonden met falen.”

Om het taboe te doorbreken pakt Unizo Limburg uit met de Fuckup Nights Limburg. “Drie ondernemers bestijgen het podium en vertellen hun (faal-)verhaal,” legt Lodewyckx uit. “Een verhaal van een zware tegenslag … die overwonnen werd. Dat is volgens ons de essentie van ondernemerschap: hindernis na hindernis overwinnen en daar bovendien voldoening uit halen. En er vooral uit leren. Een ondernemer ben je in goede en kwade dagen, in voor- en in tegenspoed. Zelden is er een geheime succesformule, of een groeipad zonder ups en downs, blutsen en builen. Integendeel. Elk ondernemer heeft bij momenten perioden van zwarte sneeuw meegemaakt. En in tegenstelling tot de helden uit films is een happy end nooit gegarandeerd. Onze leuze is dan ook sinds kort: ‘let’s celebrate our fuck ups’.”

Op donderdag 14 april staan 3 Limburgse ondernemers op het podium van KAAI16 in Hasselt met hun verhaal. Voor de eerste editie wist Unizo Frank Bekkers (City Life en ex-Mobile Vikings), Yulia Stark (FAB Academy) en Ivo Marechal (Down 2 Earth en ex-Essers) te strikken. Inschrijven kan via deze link.