Frauduleus faillissement: ondernemer vliegt de bak in

De oplichter die er in slaagde op nauwelijks een jaar tijd een put van 1,2 miljoen euro achter te laten bij de Hasseltse luxebrasserie The Palace zit sinds enkele weken achter de tralies.

the-palace-hasselt-300x200De man stond vrijdag in de correctionele rechtbank van Hasselt terecht voor verschillende faillissementsmisdrijven met zijn zaak op de Havermarkt. In oktober vorig jaar stuurde de 50-jarige beroepsoplichter zijn kat naar het proces omdat hij in Spanje zat. Samen met zijn advocate hing de man een beeld op dat hij zich nooit persoonlijk had willen verrijken. De procureur vroeg de bevestiging van de straf van twee jaar cel, tien jaar handelsverbod en een boete van 30.000 euro.

De carrière van de naamgenoot van de voormalige Rode Duivel Michel Renquin is er een van meer vallen dan opstaan. Niet alleen in Limburg, maar ook aan de kust en in Spanje in Alicante bouwde hij een bedenkelijke reputatie uit met zaken die over de kop gingen. Niet verwonderlijk dan ook dat het hof van beroep hem eind 2012 een handelsverbod van vijf jaar oplegde. Voor dat hof van beroep in Antwerpen stonden vrijdag ook nog twee zaken in verband met gesjoemel, maar die zijn verdaagd naar 16 november. Aan zijn handelsverbod veegde hij alvast zijn voeten toen hij in maart 2012 met The Palace begon.
Advertentie

De procureur herhaalde dat er al van dag één problemen waren. “De rsz werd niet betaald, de btw niet afgedragen en een gloednieuwe keuken werd niet betaald. De lijst met schuldeisers is lang,” luidde het. Renquin nam nauwelijks het woord in de rechtbank, maar vertelde wel dat hij aan de slag was als kelner in een brasserie in Antwerpen totdat hij enkele weken geleden in de gevangenis belandde. Ook probeerde hij zoveel mogelijk de schuld van zich af te schuiven of te minimalieren. Geen kasboek? “Fout van de boekhouder.” Btw niet afgedragen? “Ik heb er andere schuldeisers mee betaald.”

“Hij had nooit de bedoeling om zich te verrijken,” sprak advocate Sofie Jans die de ondankbare taak had hem te verdedigen. “Bovendien kreeg hij meteen al cashflowproblemen doordat de brandweer zijn zaak afkeurde. Nooit heeft hij zich persoonlijk willen verrijken. Positief is dat hij geen krediet heeft aangegaan en The Palace opstartte met persoonlijk kapitaal.” Dat laatste kwam haar op een stevige repliek van de rechter te staan.

“Zijn vorige twee zaken gingen failliet en er is nooit geld teruggevonden en dan zou hij The Palace met eigen zuiver verdiend kapitaal opstarten. Een beetje intellectuele eerlijkheid is aangewezen,” aldus de rechter. De procureur wees erop dat Renquin maandelijks 10.500 euro op zijn rekening overschreef. Hij heeft zich niet verrijkt?” Zowel parket als de rechtbank toonden zich niet akkoord met de vraag van de verdediging om hem een werkstraf op te leggen. Vonnis op 25 november.