Bovenop de malafide reclameronselaars en de valse facturen die de afgelopen weken in de brievenbus van heel wat Limburgse ondernemingen werden gedropt, is er nu nog een vorm van fraude opgedoken.

“Oplichters proberen klanten van Limburgse ondernemingen ertoe aan te zetten om facturen op een frauduleuze rekening te betalen”, weet Johann Leten van Voka Limburg. “De fraudeurs geven off shore-rekeningen door, met de uitleg dat de Limburgse onderneming in kwestie hierdoor belastingen zou uitsparen. Ze contacteren de klant met een e-mailadres dat sterk lijkt op de échte e-mailadressen. Meestal worden er twee letters zo onopvallend mogelijk omgewisseld. Bovendien refereren de fraudeurs naar bestaande, geplaatste bestellingen, waardoor de klant in kwestie minder snel onraad ruikt.

Leten raadt Limburgse ondernemingen die voor buitenlandse klanten werken, aan om extra alert te zijn voor deze vorm van fraude en hun klanten hier van op de hoogte te brengen. “We kunnen niet genoeg herhalen dat ondernemers die met deze vorm van fraude geconfronteerd worden, best steevast een klacht bij de FOD Economie, bij ons en bij de politie indienen. Deze aanpak heeft al herhaaldelijk zijn vruchten afgeworpen. Alleen samen kunnen we deze frauduleuze organisaties het leven zuur maken!”