Het aantal faillissementen in de bouw is de voorbije maanden in Limburg fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Confederatie Bouw. In mei, juni en juli gingen in Limburg 48 aannemers failliet. Dat was een stijging met ruim de helft ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Uit de berekening van Rik Mondelaers van de Confederatie Bouw Limburg blijkt dat er de eerste zeven maanden van dit jaar in Limburg 87 aannemers er het bijltje bij neergelegd hebben. Ook in de eerste zeven maanden van vorig jaar gingen er veel bouwbedrijven overkop. Toen waren er dat 88. Rik Mondelaers: “Opvallend is dat vooral in de maanden mei, juni en juli veel aannemers failliet zijn gegaan. Dit jaar waren er dat 48, tegenover 32 in dezelfde drie maanden vorig jaar.”

Volgens Rik Mondelaers zijn er verschillende oorzaken voor het grote aantal faillissementen: de economische crisis, de veschrikkelijke winter en de lage marges. “We merken dat heel wat aannemers door de crisis en de slechte winter op heel droog zaad zitten. Aan werk is er geen gebrek, maar de prijzen zo scherp gecalculeerd dat de marges al helemaal niets meer voorstellen.” Volgens Rik Mondelaers zit het er niet naar uit dat de situatie de komende maanden zal verbeteren.

De Limburgse bouw volgt daarmee in grote lijnen de nationale bouwsector. Die zag weliswaar de activiteit lichtjes stijgen (met 1,6 procent), maar noteerde een stijging van het aantal faillissementen met 18 procent van mei tot juli.