Flitscontroles tegen buitenlandse bouwvakkers

Aannemers die van plan zijn om hun werknemers dit weekend in het zwart te laten werken, denken daar best eens goed over na. De inspectiediensten zullen immers her en der sociale ‘flitscontroles’ uitvoeren. Leon Peters van Bouwunie Limburg roept iedereen in de sector op om zich aan de regels te houden.

maesen peetersDe sociale controles doen denken aan de alcohol- en snelheidscontroles in het verkeer. Inspecteurs zullen op bouwwerven controleren of er sprake is van zwartwerk of sociale dumping. Dat de controles in het weekend worden georganiseerd, is volgens directeur Davy Maesen van Bouwunie Limburg niet zo onlogisch. “De voorbije jaren werd er wegens gebrek aan middelen nauwelijks gecontroleerd in het weekend. Het gevolg was dat malafide buitenlandse aannemers, in het weekend ongehinderd hun gang konden gaan.” Bouwunie Limburg hoopt dan ook dat de inspectiediensten hun pijlen vooral richten op de buitenlandse aannemers. “Zij lappen maar al te vaak de regels aan hun laars.”

Volgens voorzitter Leon Peters hebben alle aannemers er belang bij om in orde zijn met de sociale wetgeving. “We hebben nu immers een degelijke regeling rond overuren en weekendwerk.” Het gaat onder meer om een uitbreiding van zaterdagwerk, van 64 naar 96 uren per jaar. “De regeling is zowel voor de werkgever als voor de werknemer interessant. De werknemer wordt betaald aan 120 procent, waarbij de toeslag aan een interessant tarief wordt belast. Bovendien kan de werknemer ook kiezen voor een dag inhaalrust. Voor de werkgever is de regeling interessant omdat ook voor hem een verlaagd sociaal tarief geldt.”