Kambukka, het Limburgse bedrijf van de familie Lowette dat de drinkbekers van het merk Contigo verdeelt, heeft de hele logistieke keten van het bedrijf naar Nederland verhuisd. In een interview met De Tijd, zeggen Stijn en Stan Lowette dat ze niet anders konden, omdat de de arbeid in België niet flexibel genoeg is.

De keuze is ingegeven toen Kambukka van start ging met een webshop. De ondernemers willen dat klanten die voor 22 uur een Contigo-beker bestellen, hun zending ’s anderendaags aan huis mogen verwachten. De meeste bestellingen via internet gebeuren tussen 17 en 22 uur, weten Stijn en Stan Lowette. Maar… in België maken de logistieke bedrijven maar order klaar tot 17 uur, en kan de bestelling dus onmogelijk al ’s anderendaags worden geleverd.

Vandaar dat Kambukka uitwijkt naar Nederland, net over de grens. De business om via internet bestelde goederen te stockeren, te verzamelen en uit te leveren, floreert er enorm. Allemaal jobs die dus niet in Belgisch Limburg gecreëerd worden. Stof tot nadenken…