Het jonge bedrijf P-Laser in Zonhoven, gespecialiseerd in de industriële reiniging met lasertechnologie, gaat via het crowdfundingplatform Bolero van KBC op zoek naar 150.000 euro. Dat moet de deur openzetten om extra geld te verzamelen bij investeringsmaatschappijen en bankiers, en zo de verwachte groei te financieren. “Het is alsof de hele wereld ons plots ontdekt heeft”, zegt eigenaar en CEO Jean-Claude Philippron van P-Laser.

In 2013 richtte Philippron het bedrijf P-Laser op. De kmo richt zich op het bouwen van mobiele apparaten om verroest en vervuild metaal te reinigen (zie filmpje onderaan). De technologie wordt ook gebruikt om in te passen in automatische processen in de maakindustrie, bijvoorbeeld om lasnaden proper te maken.

De doorbraak kwam midden vorig jaar. “Een eerste grote opdracht was voor Aperam in Frankrijk”, weet Philippron. “Een ander belangrijke hefboom was een filmpje dat (R&D- verantwoordelijke) Thijs Peeters eigenhandig maakte voor het wereldmagazine Reader’s Digest. Dat filmpje ging viraal: anderhalf miljoen kijkers voor een industrieel filmpje is echt wel uitzonderlijk. Dat heeft bij vele potentiële klanten de ogen geopend.”

Plots is het alsof de hele wereld de Zonhovense technologieparel heeft ontdekt. “Van Europa en Amerika tot Azië en Australië, grote industriële bedrijven schuiven hier met flinke delegaties aan om te kijken of wij hun kwaliteitsproblemen kunnen oplossen. Ook van offhorebedrijven, scheeps- en windmolenbouwers krijgen we veel vragen”, zegt Philippron. “Nu zijn we nog met vier medewerkers, tegen het eind van het jaar zullen er dat een tiental zijn. Vorig jaar eindigden we met een omzet van 0,7 miljoen euro. Dit jaar gaat dat 2,2 miljoen zijn”, rekent Philippron voor.

Om die groei te financieren en de R&D nog te boosten, is P-Laser op zoek naar extra financiële middelen. Daarvoor is financieel expert Finpower onder de arm genomen. “We gaan eerst via crowdfunding op zoek naar een krediet van 150.000 euro bij het grote publiek. Dat gebeurt binnenkort via het platform Bolero van KBC”, zegt Koen Batsleer van Finpower. “Als deze financieringsronde slaagt zullen we ook investeringsmaatschappijen en bankiers over de streep trekken. In totaal mikken we op een half miljoen euro om de eerste groeispurt van P-Laser te financieren”, aldus Batsleer.