De steenrijke wijn- en bankiersfamilie de Rothchild investeert fors in het Diepenbeekse biotechbedrijf Complix. Het investeringsvehikel van de familie was één van de leidende partners om 12 miljoen euro op te halen voor Complix. De kapitaalronde kende veel succes omdat de investeerders geloven dat het Diepenbeekse bedrijf spoedig een nieuwsoortige behandelmethode voor kanker kan ontwikkelen.

Marc VaeckComplix werd in 2008 opgericht door dr. Ignace Lasters en is gehuisvest in de Life Sciences Incubator BioVille op de universitaire campus in Diepenbeek. Het bedrijf ontwikkelt geneesmiddelen op basis van proteïnen, de zogenaamde ‘alphabodies’. Het gaat om een nieuw type van moleculen die heel wat mogelijkheden bieden en tot een nieuwe soort geneesmiddelen kunnen leiden. Als ceo voor het bedrijf werd dr. Marc Vaeck aangetrokken (foto), die zijn ervaring van onder meer ActoGenix en Ablynx meebracht. “Recent hebben we ontdekt dat deze alphabodies, die cellen kunnen binnendringen, een belangrijke rol kunnen spelen in het behandelen van kankers, autoimmuun- en stofwisselingsziekten,” zegt dr. Vaeck.

De Rothschild

In een tweede kapitaalronde, nodig om het onderzoek bij Complix verder te financieren, heeft het bedrijf 12 miljoen euro weten op te halen. Die ronde werd mee geleid door het investeringsvehikel van de steenrijke Duits-Joodse familie de Rothschild (Edmond de Rothschild Investment Partners). Ook GIMV en Biotech Fund Flanders deden mee. Bestaande financiers, zoals LRM, haalden ook hun portefeuille boven. “Investeerders van dit niveau bewijzen het potentieel van ons onderzoek,” zegt dr. Vaeck.