De opening van de nieuwe fabriek van bussenbouwer Van Hool in Macedonië zorgt ook voor ongerustheid in de fabriek van Eos Coach in Bree. De werknemers van Eos Coach vrezen dat zij het eerste slachtoffer worden van mogelijke besparingen. Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn in die richting, willen de vakbonden in Bree overleg voeren met hun collega’s in de hoofdzetel in Koningshooikt. “Voor de werknemers in Bree is er geen reden tot ongerustheid,” reageert woordvoerder Dirk Snauwaert van Van Hool.

Bussenbouwer Van Hool is een van de grootste bedrijven in de voertuigenindustrie in Vlaanderen. In Koningshooikt, in de buurt van Lier, produceren 4.000 werknemers zo’n 1.200 autobussen en touringcars en 4.000 opleggers per jaar, goed voor een omzet van 470 miljoen euro in 2013. Via het bussenbedrijf Eos Coach in Bree is Van Hool ook actief in Limburg. “Geen massaproductie maar heel gespecialiseerd maatwerk,” aldus vakbondssecretaris Jos Buschgens van de christelijke vakbond ACV-Metea. Bij Eos Coach in Bree werken ongeveer 170 mensen.

VanHool_USAMaandag opende Van Hool in Skopje (Macedonië) een nieuwe fabriek die 40 miljoen heeft gekost. Ze moet goedkope bussen produceren om met de Chinezen te kunnen concurreren. Dat heeft niet alleen in Koningshooikt voor ongerustheid gezorgd, maar ook in Bree. Vorige week werd er in het moederbedrijf nog enkele uren gestaakt, maar nadat topman Filip Van Hool de werknemers had gerustgesteld, gingen de werknemers terug aan de slag. “De werknemers in Bree vrezen dat op termijn het werk van Konigshooikt naar Skopje wordt overgeheveld en dat de vestiging in Bree, die uiteindelijk maar het kleine broertje is binnen de groep, daar dan het slachtoffer van wordt,” heeft Jos Buschgens vastgesteld.

Volgens de woordvoerder van Van Hool is er echter geen reden tot ongerustheid voor de mensen in Bree. “Dat ze met vragen zitten, kunnen we begrijpen,” aldus Dirk Snauwaert, “Maar de werkgelegenheid in Bree is geen voorwerp van discussie. De mensen in Bree kunnen gerust zijn.”