De conjunctuurbarometer van Voka Limburg voorspelt weinig goeds voor de Limburgse economie. Alvast tot in maart 2012 wordt een verder afglijden van de economie verwacht.

De conjunctuuranalisten voorspellen een terugloop tot -21 punten tegen maart volgend jaar. Dat is wel nog een eind verwijderd van het dieptepunt van -85 punten van april 2009. “Maar erg goed ziet het er niet uit”, beseft Johann Leten van Voka Limburg. “De mate van de terugval zal bepaald worden door het verdere verloop van de eurocrisis en de resultaten van het begrotingsconclaaf in eigen land. Wat daar nu op tafel ligt, is niet van aard om het ondernemersvertrouwen op te krikken.”

Het aantal starters doet het nog vrij goed, maar de bouw stagneert op laag niveau en de verkoop van personenwagens glijdt af. Het toerisme lijdt onder het gebrek aan vertrouwen bij de consument.

De werkloosheid zit nu op een bodem, maar daar wordt een stijging verwacht vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar. Redder in nood zou de export kunnen zijn.

In volume is er wel een stagnatie, maar de prijzen worden veel beter. “De export kan mogelijk de conjunctuurval afremmen”, besluit Leten.