Een mobiele ‘escape room’ waarin jongeren inventief, creatief en ondernemend moeten zijn om hun doel te bereiken: de examens stelen uit het bureau van rector Luc De Schepper en directeur Ben Lambrechts. Dat is de kick-off van de tweede jaargang van Pitch Please, een project van Stad Hasselt, Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL om de ondernemende talenten van jonge Limburgers aan te scherpen.

Deze week zal een mobiele escape room (uitgewerkt door student-ondernemer Bernard Geuns van Escape your Business), de drie campussen van UHasselt en PXL aandoen. De ruimte is ingericht als het kantoor van de directeur en de rector. Een team van vier jongeren krijgt 20 minuten de tijd om via sleutels, codes, hints en tips de examens uit het bureau te ontvreemden. Zo ontwikkelen ze spelenderwijs soft skills als samenwerking, doorzetting, zin voor initiatief, creativiteit, enzovoort.

“Het project kiest er bewust voor om jongeren op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met ondernemende vaardigheden”, zeggen schepen van Economie Tom Vandeput en die van Jeugd, Valerie Del Re. “Op die manier is Pitch Please de eerste stap naar het starten van een eigen onderneming.”

“Uiteraard hopen we dat via dit project meer jongeren de smaak te pakken krijgen om zelf een onderneming op te zetten”, aldus UHasselt-rector Luc De Schepper. “Maar of uiteindelijk ondernemer of een ondernemende werknemer worden, maakt niet echt uit. Dat ze inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt met een breed palet aan skills is één van onze prioriteiten. Dit brengen we zelf onder meer in de praktijk met StudentStartUP en via initiatieven als de escape room van Pitch Please.”

Ben Lambrechts van PXL krijgt het laatste woord: “Dit initiatief past perfect binnen de visie van onze hogeschool: de X-factor. Het spreekt studenten op een hippe, innoverende en verfrissende manier aan. Goed kunnen samenwerken met mensen uit verschillende disciplines: het is één van de belangrijkste vaardigheden. De wereld heeft nood aan mensen met zowel hoofd, handen als hart, en die ondernemend zijn als zelfstandige of werknemer.”