Bouwbedrijf Mathieu Gijbels uit Opglabbeek heeft van de Europese Commissie de GreenLight Award 2013 ontvangen. Gijbels won in samenwerking met energieconsultancybedrijf Encon uit Genk, de eerste prijs voor België en strandde op plaats twee van de Europese bedrijven. Mathieu Gijbels krijgt de onderscheiding omdat er in de twee productie-ateliers van het bedrijf (in Ellikom en Opglabbeek) een besparing van maar liefst 75 procent gerealiseerd werd op de verlichting.

gijbels en encon winnenDe onderscheiding valt niet de eerste de beste te beurt. Bij de finalisten staan grote namen als AB Inbev, Quick, Brussels Airlines, Bayer, Vinci Park, Banque de France of ABN Amro. Zo’n 230 bedrijven dienden een dossier in.

Encon uit Genk is verantwoordelijk voor de nulmeting en de nameting, en de conceptontwikkeling. Die bestaat uit speciaal ontworpen lichtarmaturen met elektronische sturing en efficiënte ecolampen. “De totale investering bedraagt 76.000 euro met een terugverdientijd van 2,8 jaar,” zegt Jan Tegenbos, verantwoordelijke voor kwaliteit, veiligheid en milieu bij Mathieu Gijbels. “Met deze prijs tonen we aan dat de voorbeeldfunctie op gebied van energie-efficiënt bouwen niet alleen beperkt blijft tot prediken, maar we dit ook zelf in de praktijk brengen.”