De Europese Unie wil 16 miljoen euro betalen om de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal versneld door te voeren. Dat is goed nieuws voor de logistieke activiteiten in Limburg, aangezien er dan schepen kunnen passeren die 4 containers op elkaar kunnen stapelen, waardoor het rendement met 33,3 procent verhoogt.

Concreet zijn er op het traject 40 bruggen die een hoogte van 9,10 meter moeten hebben. Daarvan moeten er 25 volledig herbouwd worden en kunnen er 15 worden aangepast. Twaalf van de 40 zijn intussen al voldoende hoog. Om de resterende bruggen te verhogen heeft nv De Scheepvaart, die het netwerk van kanalen in Antwerpen en Limburg beheert, zo’n 300 miljoen euro nodig. Vlaams minister Crevits wil zeker haar duit in het zakje doen. Zo’n 10 procent van dat bedrag hoopt men bij Europa los te weken. Met de eerste storting van 16 miljoen is men hier dus op goede weg.

De verhoging van de bruggen is goed nieuws voor de economie in Limburg. “Zo maken we transport via waterwegen nog aantrekkelijker en zullen nog meer bedrijven dit verkiezen boven wegtransport,” Erik Portugaels, gedelegeerd bestuurder van nv De Scheepvaart. Johann Leten van Voka vult aan: “Ten eerste geeft dit een boost aan de uitbouw van het Economisch Netwerk Albertkanaal, dat als opzet heeft langs het Albertkanaal nieuwe bedrijventerreinen te ontwikkelen voor watergebonden ondernemingen. Ten tweede biedt dit perspectieven voor de Limburgse containerterminals. En ten slotte zullen ook de transportmogelijkheden van de Limburgse ondernemingen die gebruik maken van de waterweg, de vruchten plukken van deze investering.”