De Limburgse Euro Shoe Group, dat met het merk Bristol zo’n 270 winkels heeft in België en Nederland, gaat een rechtszaak aanspannen tegen Nike. Dat heeft CEO Kurt Moons gezegd in De Tijd. De reden is dat Nike weigert om nog schoenen te leveren aan Bristol. Het Amerikaanse merk wil zich exclusiever profileren en alleen nog in gespecialiseerde sportwinkels het duurdere gamma van sportschoenen aanbieden.

Zoals u weet heeft Euro Shoe Group onlangs grote kuis gehouden in zijn merken. Avance werd verkocht en Shoe Discount omgevormd tot Bristol. Daarmee wou het bedrijf (onder meer) komaf maken met de negatieve connotatie van het woord ‘discount’. Desondanks is dat de reden waarom Nike nu blijkbaar de samenwerking met Bristol stopzet. De ketens die ook goedkopere schoenen aanbieden zijn door het Amerikaanse sportmerk de wacht aangezegd. Volgens De Tijd worden de basismodellen van Nike alleen nog verkocht in het middensegment van de keten, genre Brantano en Torfs, waar ze bovendien een meer prominente plaats moeten krijgen. De duurdere modellen zullen nog alleen te vinden zijn in gespecialiseerde sportwinkels en bij Nike zelf.

Kurt Moons, CEO van Euro Shoe Group, is in zijn wiek geschoten. “Nike licht zijn beslissing onvoldoende toe, en daarom stappen we naar de rechtbank”, zegt hij in de krant. “We voelen dat uiteraard in onze omzet en hebben al maatregelen genomen, zoals een uitbreiding van het sportieve aanbod met andere belangrijke merken.”