De verzekeringsmaatschappij Ethias, met hoofdzetel in Hasselt, heeft in de eerste jaarhelft van 2011 een winst geboekt van 113,1 miljoen euro. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover de 40 miljoen euro uit dezelfde periode van 2010.

De betere resultaten zijn het gevolg van sterkere operationele prestaties. Daarbij kwamen nog enkele uitzonderlijke elementen. Zo boekte Ethias een eenmalige meerwaarde van 152 miljoen euro op de verkoop van de participatie in de verzekeringsmaatschappij Bel Ré. Daardoor kon het bedrijf de uitzonderlijke afboekingen van 82 miljoen euro op de participatie in Dexia en van 66 miljoen euro op beleggingen in Griekse staatsobligaties compenseren.

Dexia zag wel het incasso teruglopen. In Niet-Leven stegen de ontvangen premies weliswaar met 1% tot 825,5 miljoen. Maar in de tak Leven gingen ze 20% achteruit tot 616,8 miljoen euro.

Dat laatste is verwacht. Ethias is gestopt met het commercialiseren van levensverzekeringen voor particulieren. Het moet die activiteit verkopen op last van Europa omdat het tijdens de financiële crisis een beroep heeft moeten doen op staatssteun om te overleven.