De beslissing van de Raad van State om het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de uitbreiding in Genk te schorsen, roept veel teleurstelling op bij H.Essers. “Na jaren van procederen staan de uitbreidingsplannen nog steeds geen stap verder. De weg naar 400 extra jobs ligt zo opnieuw versperd. H.Essers zal op korte termijn enkele noodoplossingen inzetten voor de groeiende farmadivisie”, zegt CEO Gert Bervoets. “We bekijken hiervoor gedecentraliseerde oplossingen in binnen- en buitenland (vb. Italië en Duitsland). De schorsing heeft uiteraard dan wel consequenties voor de beoogde jobcreatie in de provincie Limburg.”

“De eerdere positieve beslissingen over de milieu- en de bouwvergunningen tonen aan dat onze uitbreidingsaanvraag inhoudelijk een goed dossier is”, aldus Bervoets. “Met de geplande natuurontwikkelingen is het bovendien een veelbelovend en evenwichtig project voor zowel leefmilieu als jobcreatie, met 400 nieuwe jobs in het vooruitzicht. Ik stel vast dat dit dossier nu gekelderd wordt door de mogelijke aanwezigheid van de Spaanse Vlag, een bepaald soort vlinder. Kortom, we staan na vier jaar geen stap verder, ondanks het naleven van alle regels en procedures. Dit is zeer teleurstellend voor iedereen die wil ondernemen.”

De uitbreiding naar één grote vestiging voor farma is nochtans cruciaal voor de groei van H.Essers. “De bestaande farma-valley aan de Transportlaan is de internationale spil in het farma-distributienetwerk, maar heeft haar maximale capaciteit bereikt. Een uitbreiding naar één hub van 30ha is noodzakelijk om de marktpositie te behouden en te versterken.
Bij de start van de procedures in 2013 werden 18 alternatieven onderzocht, maar geen enkele locatie kwam toen in aanmerking. Omwille van omgevingsfactoren, de logistieke logica én specifieke veiligheidsvoorschriften voor farma, is het geen optie om verschillende locaties in te planten. Een uitbreiding aan de Transportlaan bleef daarom als enige realistische locatie over in de regio van thuisbasis Genk. Om op korte termijn de lopende projecten te kunnen opvangen zoeken we actief naar een oplossing. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan een uitbreiding aan onze bestaande site in Vilvoorde. Ik wil toch benadrukken dat dit geen vervanging is of kan zijn van ons masterplan om een farmasite te ontwikkelen. We bekijken hiervoor gedecentraliseerde oplossingen in binnen- en buitenland (vb. Italië en Duitsland). De schorsing heeft uiteraard dan wel consequenties voor de beoogde jobcreatie in de provincie Limburg.”