Nadat de autowegen in Limburg 3 dagen na elkaar urenlang potdicht zaten door ongevallen, eist Voka Limburg dat er een procedure komt om alles in recordtempo schoon te vegen. Dat moet de economische schade van meer dan 10 euro per uur per filerijder, fors kunnen terugdringen, zo redeneert Voka.

“Voor de derde dag op rij was het ‘prijs’ op de E314”, zegt Johann Leten. “Met volledig versperde rijbanen, lange files en het bijhorende economische verlies tot gevolg. Maar het kan ook anders. We zijn al heel lang vragende partij voor een verbreding van de E314 en de E313. Bovendien pleiten we voor een performant ‘disaster recovery-beleid’. Zeg maar, een methode om bij dergelijke ongevallen snel te kunnen ingrijpen en het verkeer opnieuw vlot te trekken. Dat is in het voordeel van de hele maatschappij.”

Voor Voka Limburg is de maat meer dan vol. “Het kan niet dat het 4 tot 5 uur moet duren voordat de autostrade na dergelijke ongevallen vrij wordt gemaakt”, stelt Leten. “Buitenlandse voorbeelden tonen aan dat dit veel performanter kan. Dat betekent minder economisch verlies voor onze bedrijven, onze medewerkers en onze maatschappij. Elk uur dat een wagen in de file staat, gaat er 10,58 euro verloren. Dat is jammer geld, dat we als Limburg niet zomaar over de balk mogen (laten) gooien.”