Het lijkt wel de dag van de awards te zijn… Want ook Belfius heeft bekendgemaakt wie er meedingt naar de prijzen voor de ‘slimste’ bedrijven (en steden) van het land. Het zijn awards die toegekend worden aan ondernemingen die op een bijzondere manier duurzaam ondernemerschap in de hand werken. Voor Limburg mogen Encon (Bilzen), Cegeka (Hasselt), AR Metallizing en Stad Maaseik dromen van het hoogste schavot.

Voor de Belfius Smart Company Award bij de bedrijven met een omzet van minder dat 10 miljoen euro, komen 2 bedrijven uit onze regio in aanmerking. Encon, het bedrijf van Robin Bruninx (en Francis Wanten…) is genomineerd voor Infinity, het ‘bedrijfsgebouw van de toekomst’ dat momenteel wordt gebouwd in Bilzen. Zoals gekend wordt dit één van de meest duurzame kantoorgebouwen in Europa en zullen er kijklustigen uit de hele wereld komen kennismaken met de hoogtechnologische toepassingen.

Een tweede genomineerde in deze categorie is Nexuzhealth, een joint venture tussen Cegeka en het Universitair Ziekenhuis Leuven. Meer specifiek is het bedrijf genomineerd voor de applicatie ‘mynexuzhealth’, waarmee patiënten inzage krijgen in hun medisch dossier. Ook de 20 andere aangesloten ziekenhuizen in Vlaanderen krijgen via de toepassing toegang tot het (beveiligde) patiëntendossier, zodat iedereen die de betrokken patiënt behandelt, over de meest accurate en recente gegevens kan beschikken.

Bij de grote jongens, met een omzet boven 10 miljoen, wordt de Limburgse eer verdedigd door AR Metallizing in Genk. De verpakkingsspecialist (die onder meer etiketten voor bierflesjes maakt) heeft een vouwkarton ontwikkeld dat als duurzaam alternatief voor plastic geldt. “Veel vriendelijker voor het milieu en visueel net zo interessant als blinkend plastic”, aldus de Belfius-jury.

Tot slot is er ook een prijs voor de meest duurzame gemeente. Daar komt Maaseik voor in aanmerking. Reden is de doorgedreven digitalisering en decentralisatie die werd ingezet om het de inwoners veel eenvoudiger te maken. Het resultaat moet zijn dat dossiers 20 procent sneller zullen behandeld worden…

Op 21 maart zal tijdens een event bekendgemaakt worden wie met de uiteindelijke hoofdprijzen aan de haal gaat. Er is ook een publieksprijs in het leven geroepen. Stemmen voor één van bovenstaande genomineerden kan via deze link.