Na 32 jaar, waarvan 30 als CEO, heeft Jean-Paul Teyssen zopas de deur bij Carglass achter zich gesloten. De scepter heeft hij doorgegeven aan Guido De Paepe. In Het Belang van Limburg blikte Jean-Paul Teyssen (59) nog even terug op die rijkgevulde carrière bij de autoruitenspecialist. “Ik ben vooral tevreden dat Carglass met zijn hoofdkwartier in Hasselt, en straks met het nieuwe Europese distributiecentrum in Bilzen, goed verankerd is in Limburg”, zegt hij.

JPTheyssen-300x241-2U had gemakkelijk nog een paar jaartjes door kunnen gaan, niet?
“Ach, de key performance indicators (KPI’s, kerncijfers) bij Carglass zijn zeer goed, mijn KPI’s thuis kunnen beter. Onze dochter is net afgestudeerd in Australië. Ik ben daar niet eens geraakt. Onze oudste zoon woont en werkt in Kopenhagen, ook daar ben ik nog niet geweest. Onze jongste zoon is van Gent naar Antwerpen verhuisd, ook daar ben ik nog niet geweest. Ik heb de hele wereld gezien, maar mijn vrouw en kinderen te weinig. Dat is niet goed. Het is tijd om meer thuis te zijn.”

Met welk gevoel verlaat u Carglass?

“Toen ik in 2001 bij Carglass Benelux arriveerde, gingen de aandeelhouders er van uit dat er geen groei meer inzat. Het zou al fantastisch zijn als we een status quo zouden behalen. Uiteindelijk is de omzet in die vijftien jaar meer dan verdrievoudigd. Daar blik ik met trots op terug. Ik ben ook tevreden dat ik Carglass heb kunnen klaarstomen voor de toekomst. We gaan ons nu ook begeven in de markt van de carrosseriewerken (met de overname van Care Carrossie). Ik ben blij dat ik dat nog op de rails heb kunnen zetten.
Maar het meest tevreden ben ik over de verankering van Carglass in Limburg. In Hasselt bouwen we binnenkort een nieuw hoofdkantoor voor de groep, in Bilzen verrijst weldra het nieuwe Europese distributiecentrum. Je moet weten dat ook andere landen in de running waren voor dat distributiecentrum. En het nieuwe hoofdkantoor had net zo goed bij D’Ieteren in Brussel kunnen ondergebracht worden. Carglass is goed verankerd in Limburg. Dat geeft me een fijn gevoel.”

Hoe verklaart u het succes van Carglass?

“Als je alles inzet om klanten en medewerkers tevreden te maken, dan zullen de aandeelhouders vanzelf ook tevreden zijn. Ik noem dat de cirkel van het succes: investeer in medewerkers die ervoor moeten zorgen dat de klanten supertevreden zijn, en dan zijn de stakeholders, vooral de aandeelhouders, dat ook. Zodat die op hun beurt weer bereid zijn om te investeren in de medewerkers. Dat betekent dat je voortdurend de tevredenheid bij de klanten en de medewerkers moet meten, en daar je beslissingen op moet stoelen.
Dat concept heeft inderdaad school gemaakt, tot in de Vlerick Management School toe. Het werkt door tot in onze reclamespots. Daarin zie je geen acteurs of zo, maar onze eigen Carglassmensen. Zoals ze zijn.”

U bent met Carglass ook altijd erg actief geweest in de steun voor sociale projecten.

“Een ondernemer moet niet enkel zorgen voor financiële meerwaarde, maar ook voor maatschappelijke meerwaarde. Dat is de toekomst van het ondernemerschap, dat geloof ik heilig. Het is belangrijk om de medewerkers daarin te betrekken. Zo stellen ze bij Carglass zelf de projecten voor om te steunen, en kiest een jury er een aantal uit. Kijk, als ik een paar dingen geleerd heb, dan is het het volgende. Ten eerste: betrokken ondernemerschap is de toekomst. Ten tweede: optimisme, ambitie en passie zijn een plicht. En ten derde: dankbaarheid tegenover de medewerkers is cruciaal.”

Voelt u zich manager of ondernemer?

“Eerder ondernemer. Anders was Carglass niet zo’n succes geweest. Maar succes heeft vele vaders en moeders. Ik kon verder zien omdat ik op sterke schouders heb kunnen staan.”

Wat gaat u nu doen?
“Meer tijd maken voor de familie. Maar ik blijf als bestuurder actief in verschillende bedrijven.”

Wie is Jean- Paul Teyssen?
Geboren in Weert (Nl) op 10 december 1957, zijn vader afkomstig uit Bocholt, moeder uit West-Vlaanderen. Hij studeerde Economie in Diepenbeek (LUC), was tot zijn achttiende een beloftevolle voetbalkeeper. Hij woont in Bree, is gehuwd met Hilde Knapen en vader van Yannick (28), Cedric (26) en Stephanie (22). Hij houdt van voetbal, tennis, golf, reizen en lezen.