En de geheime investeerder is… Noël Essers!

Noël Essers (bijna 72) en Urbain Vandeurzen worden samen de nieuwe meerderheidsaandeelhouders van het glasbedrijf Ducatt. Dat is het gevolg van de extra kapitaalinjectie en schuldherschikking die maandag bij het Lommelse bedrijf wordt doorgevoerd.

NoelEssersHet mysterie is dus opgelost. Noël Essers en zijn familie zijn de nieuwe investeerder bij Ducatt, producent van superdun glas voor zonnepanelen. Dat gebeurt via het investeringsvehikel van de familieholding en staat dus los van de logistieke groep H.Essers. De initiële investeerders Capricorn en PMV verdwijnen uit het aandeelhouderschap van Ducatt.

LRM, Vandeurzen en Essers leggen samen 9 miljoen euro aan vers kapitaal op tafel. LRM zet daarvoor een lening om in aandelen. Ook het eerdere overbruggingskrediet dat Vandeurzen toekende, wordt in aandelen omgezet. Essers en Vandeurzen leggen daarbuiten nog elk evenveel ‘vers’ geld op tafel.

Even belangrijk is de substantiële schuldvermindering die de banken ING, KBC en BNP Paribas Fortis toestaan. Daardoor kan Ducatt nu met een opgekuiste balans voort. Tot slot hebben ACV en LBC vrijdag de nieuwe cao ondertekend, met daarin de looninlevering van 7 procent bruto, plus een garantie dat bij overname, vereffening of sluiting vóór 2021 geen rekening zal gehouden worden met die inlevering voor de berekening van allerlei premies. ABVV weigerde de cao te ondertekenen, maar met het akkoord van ACV en LBC alleen, kan de cao toch worden ingevoerd.

“Inderdaad, we hebben meer dan in andere dossiers doorgezet en volgehouden bij Ducatt,” zegt Stijn Bijnens, directeur bij LRM. LRM stopte tot nog toe 33 miljoen euro in het bedrijf. “En daar zijn verschillende goede redenen voor. Om te beginnen de 160 jobs in de maakindustrie. Elke job in de maakindustrie leidt tot indirecte jobs in de diensten, toelevering en logistiek. Bovendien kunnen we de glasindustrie in Limburg bewaren. Emgo, de voorganger van Ducatt, was het laatste glasbedrijf in Limburg. We hebben al het beste zand ter wereld, het is goed daar ook iets mee te doen. Tot slot geloven wij in de technologie bij Ducatt, die mogelijkheden biedt om zonne-energie te integreren in de bouw. Al wordt 2016 nog een uitdagend jaar voor Ducatt.”

Goed gevoel
Ook Noël Essers houdt een goed gevoel over aan zijn investering in Ducatt. “Ik woon zelf op een boogscheut van het bedrijf, en ken er een aantal mensen. De evolutie die in twee jaar werd doorgemaakt, mag gezien worden. Het zijn mensen met veel vakmanschap en ervaring, ik geloof in hun kennen en kunnen. Ik ben ook blij dat een aantal vakbondsmensen de nodige verantwoordelijkheidszin aan de dag gelegd hebben om dit mooie bedrijf te redden. Loon inleveren is voor niemand aangenaam, dat besef ik best. Maar het was nodig om een aantal uitwassen uit het verleden te bannen, zodat het bedrijf weer winstgevend is en er weer kan geïnvesteerd worden.”

Europese klacht
Urbain Vandeurzen is op zijn beurt blij met de inspanning van de familie Essers. “Ik kijk er naar uit om samen met Noël Essers aan de kar te trekken bij Ducatt. Ik ben ervan overtuigd dat dit een nieuwe start betekent.” Blijft nog de Europese klacht van een concurrent uit Liechtenstein, wegens vermeende ongeoorloofde staatssteun van LRM aan Ducatt. Bij LRM maken ze zich sterk dat dit niet cruciaal is voor Ducatt, wat ook de uitspraak zal zijn. “Bovendien hebben wij het gevoel dat deze klacht ongegrond is.”