De arbeidersvakbonden en de directie van Ford Genk hebben eindelijk een principe-overeenkomst bereikt over de teksten van de cao waarin de afspraken van het sociaal plan finaliseerd worden. Donderdag wordt deze cao getekend, aldus de directie.

Het waren maandagavond uiteindelijk nog heel lange en moeilijke onderhandelingen om de laatste puntjes van de ontwerpteksten langs beide zijden goed te keuren. Dinsdag liet directeur Philippe Verbeeck weten dat er toch een akkoord is bereikt, en dit donderdag voor de arbeiders zal vastgelegd worden in een cao. Althans: de intentie om dat te doen is bij beide partijen aanwezig.

Eerst zal donderdagmorgen nog een bijzondere ondernemingsraad georganiseerd worden met als doel de informatie- en consultatiefase van de Wet Renault officieel af te sluiten. Dat was bij eerdere pogingen nog niet gelukt.

De directie en de vakbonden gaan nu zo spoedig mogelijk een gedetailleerde brochure uitwerken om de Ford-arbeiders te informeren over alle aspecten van deze cao. Vervolgens kan iedereen die vervroegd wil vertrekken, meer bepaald vanaf 1 juni, zich aanmelden. Dan zal worden bekeken hoeveel mensen er overblijven om de resterende productie verder te zetten.

Voor de bedienden is er nog geen akkoord over de teksten van de cao. Bij de toeleveringsbedrijven dienen de bedienden zelfs nog te stemmen over het voorakkoord van het sociaal plan. De gesprekken met de directie worden daar donderdag verdergezet. De arbeidersbonden van de toeleveringsbedrijven vergaderen in de komende dagen met hun directies over de cao. Bij SML is dat woensdag, bij IAC vrijdag en bij Lear op 28 of 29 mei. Syncreon was hier normaal al mee gestart, maar die gesprekken zijn uitgesteld.