In de eerste helft van dit jaar zijn er 1.113 nieuwe werkgevers in Limburg bijgekomen. Het gaat om zelfstandigen die een eerste werknemer in dienst hebben genomen. Dat is een stijging met maar liefst 19% vergeleken met het eerste semester vorig jaar.

“De maatregelen uit de taxshift, waarbij voor een eerste werknemer geen sociale werkgeversbijdrage moet betaald worden, werkt dus,” zegt gedelegeerd bestuurder Bart Lodewyckx van Unizo Limburg, dat de cijfers opvroeg bij minister van KMO’s Willy Borsus.

Sinds het begin van dit jaar moet een zelfstandige geen sociale werkgeversbijdragen (32,4%) betalen op het loon van de eerste werknemer, en dat voor de hele periode dat hij of zij in dienst blijft. Het invoeren van deze maatregel zorgde voor ongerustheid bij ACV Limburg, dat een uitholling van de sociale zekerheid, misbruik en oneerlijke concurrentie vreesde.

Bart_Lodewyckx_TP_002-300x200Uit de eerste cijfers blijkt nu wel dat het systeem succes heeft. In heel België bedroeg de stijging in 6 maanden tijd 27%, in Vlaanderen 23% en in Limburg dus 19%. “Dat we achterlopen is te verklaren door de sterkere stijging van het aantal nieuwe werkgevers in Limburg in de jaren voordien,” legt Bart Lodewyckx uit. “In elk geval scheppen de Limburgse zelfstandigen op deze manier voor het eerst meer dan 1.000 jobs in een half jaar.”