Bouwcampus is de naam van een gloednieuw gebouw in Diepenbeek, waar straks de Confederatie Bouw Limburg haar intrek zal nemen. Tegelijk wordt het de thuishaven van de Construction Academy, een demonstratieproject voor kennisoverdracht rond energie-efficiënt bouwen. Renovatietechnieken, hernieuwbare energie, materiaalbeheer, waterhuishouding, toegankelijkheid en innovatieve bouwprocessen,… het zal in de Construction Academy allemaal aan bod komen. De campus van 1.500 m² wordt vervolledigd door meerdere bouwgerichte onderzoeksinstellingen die hier gevestigd worden.

Voor het zover is, moet het project nog gebouwd worden. De eerste steen is alvast gelegd. Dinsdagmorgen mochten onder meer parlementsvoorzitter Peumans, gouverneur Reynders, gedeputeerde Gerits, directeur Slaets, aannemer Gijbels en architect Van Com een drone de lucht insturen, waardoor een doek van de maquette werd getild. Applaus!

Aannemer Mathieu Gijbels uit Opglabbeek, die het project samen met HVC Architecten, Aannemersbedrijf Van De Kreeke, AEW en energieconsulent Geert De bruyn zal realiseren, is erg fier op het nieuwe gebouw. “Uiteraard zijn we erg trots dat de Confederatie Bouw Limburg haar vertrouwen schenkt aan onze bedrijven”, aldus Mathi Gijbels. “We bouwen op deze manier effectief mee aan de toekomst van de bouw, waarin innovatie een centrale rol speelt. Ook de manier van bouwen is innovatief. De bouwcampus wordt volledig volgens de BIM-bouwmethode gerealiseerd.”

“De bouwsector is een belangrijke werkgever in onze provincie”, vult gedeputeerde Erik Gerits aan. “Het provinciebestuur wil hier actief aan meewerken en participeert dan ook financieel in de uitbouw van de Construction Academy.”.

Directeur Chris Slaets krijgt het laatste woord: “Met de bouw van deze campus is de Limburgse bouwsector klaar voor de toekomst. Het hart van onze sector zal kloppen op deze plaats, waar de bouw thuis is”, besluit hij.