Vrachtwagenfabrikant Scania gaat zijn distributiecentrum in het Limburgse Opglabbeek uitbreiden met 37.500 m2. Het hele project moet al in maart 2013 afgerond zijn. De investering bedraagt bijna 23 miljoen euro.

Scania Parts Logistics verdeelt vanuit Opglabbeek zo’n 92.000 verschillende onderdelen van de Scania-trucks naar alle uithoeken van de wereld. Er werken in totaal zo’n 600 mensen. Het distributiecentrum is nu al 65.000 m2 groot en krijgt een energie-efficiënte uitbreiding van 37.500 m2. Aannemer Mathieu Gijbels uit Opglabbeek kreeg de opdracht toegewezen en mocht maandag de eerste kolom officieel plaatsen. De architectuur is van de hand van Helsen & Van Com.

“Dit nieuwe magazijn is opmerkelijk omdat het voor de sector een voorbeeld is van laag energieverbruik,” zegt Mathi Gijbels , CEO van bouwbedrijf NV Mathieu Gijbels. “Zo zullen de 140 lichtkoepels geïnstalleerd worden, die via een spiegelsysteem het binnenkomend daglicht opvangen en verspreiden. Er komen ook transparante panelen aan de loskaden, die voor optimaal daglicht zorgen. Ook qua isolatie is dit gebouw uitzonderlijk.”

Scania is voor de investering van 200 miljoen Zweedse Kronen (bijna 23 miljoen euro) niet over één nacht ijs gegaan. De keuze om de vestiging in Opglabbeek uit te breiden, stoelt op de efficiënte wijze waarop het distributiecentrum vandaag opereert, op de kwaliteiten van de medewerkers en op de centrale ligging. De eerste fase – goed voor 20.000 m2 – moet einde dit jaar klaar zijn. De oplevering van fase twee is voorzien voor maart 2013.

Verankering

De plannen voor de uitbreiding van Scania Parts Logistics dateren al van 2007. In 2009 kocht het bedrijf negen hectare industriegrond maar het was wachten tot begin dit jaar op groen licht. De crisis van 2008 gooide immers roet in het eten, ook al had de crisis vooral impact op de verkoop en minder op de distributie van onderdelen. Toch kon de uitbreiding niet uitblijven. “Naast onze eigen gebouwen huren wij ook nog een vijftal andere gebouwen,” legt general manager Jan Andries Oldenkamp uit. “Dat was natuurlijk niet werkbaar.”

Jan Andries Oldenkamp in het ‘oude’ magazijn.

Met de bouw van het nieuwe magazijn worden niet meteen extra banen gecreëerd. “De uitbreiding zorgt echter wel voor een steviger verankering van Scania in Opglabbeek. En groei is er hoedanook,” vindt Jan Andries Oldenkamp.

Scania Parts Logistics slaat zich inmiddels goed door de economische crisis. “De eerste crisis was plots en diep en zorgde voor grote onzekerheid,” aldus Oldenkamp. “De huidige crisis is niet zo diep maar duurt waarschijnlijk veel langer.” Voor Scania Parts Logistics is dat niet meteen een probleem. “Aangezien Scania Parts Logistics wereldwijd onderdelen distribueert, wordt de crisis in de Europese Unie gecompenseerd door de groeilanden.”

De groep Scania is een van de grootste producenten van vrachtwagens, bussen, industrie- en scheepsmotoren ter wereld. Met meer dan 37.500 werknemers is Scania actief in meer dan 100 landen.

KMe/GC