Als nog voor de zomer het Koninklijk Besluit in werking treedt dat commerciële vluchten met drones mogelijk maakt, zullen alle actoren, zoals piloten, operatoren, autoriteiten of scholen, gebruik kunnen maken van een overkoepelend platform. De tool, ontwikkeld door het startend bedrijfje Idronect, werd dinsdag voorgesteld in Sint-Truiden en heeft vooral de bedoeling om de veiligheid te verhogen als de drones straks iedereen om de oren vliegen.

TomVerbruggen ©FrederikHerregodsNog in de lente, dus voor de zomer, wil federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) haar KB publiceren dat het inzetten van drones voor professioneel gebruik mogelijk maakt. Deze drones zullen onder strikte voorwaarden tot 90 meter hoogte kunnen vliegen. Om alles veilig te laten verlopen en de afstemming tussen de opdrachtgevers, piloten, luchtverkeersautoriteiten en andere betrokken partijen te verzekeren, heeft de start-up Idronect een softwareplatform gebouwd.

“Het is de allereerste digitale oplossing wereldwijd die alle partners in het drone-management met elkaar zal verbinden en zo het onbemand vliegen op een flexibele manier eenvoudig en veilig maakt voor iedereen,” zegt Tom Verbruggen, CEO van Idronect. Zo zullen piloten met enkele muisklikken hun vluchten kunnen aanvragen en bevestigd krijgen door het Directoraat-Generaal Luchtvaart. Via het platform wordt het bijvoorbeeld ook mogelijk om drones die van de goedgekeurde route afwijken, op te sporen en de eigenaars te sanctioneren. “Als België de regelgeving rond heeft, zijn we klaar om de hele adminstratie feilloos af te werken,” aldus nog Verbruggen.

De toepassing werd dinsdag gedemonstreerd in DronePort, een stukje van de voormalige militaire luchtmachtbasis in Sint-Truiden, dat specifiek is bestemd om commerciële vluchten met drones uit te voeren.