De producent van betonnen welfsels Echo, met hoofdzetel in Houthalen-Helchteren, heeft van de rechtbank een verlening van 6 maanden gekregen van de bescherming die het bedrijf geniet tegen schuldeisers. Intussen zouden er diverse industriële kandidaten zijn om Echo over te nemen. “Het is duidelijk dat een hele of gedeeltelijke overname het bedrijf kan redden,” aldus de vakbonden, die dus niet geloven dat Echo er op eigen houtje uit zal geraken.

Positief signaal
De vakbonden kregen het nieuws over de verlenging van de procedure WCO (bescherming tegen schuldeisers) donderdag te horen tijdens de ondernemingsraad. Echo kan nu verderwerken aan het herstel tot 23 april 2013. De beslissing is het gevolg van de positieve evaluatie die de rechters hebben gemaakt over de vorderingen om de schulden af te bouwen en openstaande rekeningen te vereffenen. De directie heeft bovendien aangegeven momenteel te onderhandelen met diverse industriële kandidaat-overnemers, waarbij de verkoop van zowel de hele Echo-groep als van enkele onderdelen aan de orde is.

“Het is ons duidelijk dat dit overname-scenario de enige kans op overleven is,” aldus Luc Bressers van het ACV namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. “De verkoop van activa moet geld in het laatje brengen voor de verdere werking van Echo. Hier willen we volledig aan meewerken, want een faillissement zou betekenen dat nog eens 550 gezinnen het zonder inkomen moeten stellen. Een klap die Limburg heel hard kan missen,” vindt Bressers, die nog een oproep doet naar de LRM om een financiële waarborg voor Echo te bieden. Eerder waren de pogingen van de bedrijfsleiding om LRM mee aan boord te halen, mislukt.