duchatelet1-300x225Roland Duchâtelet en zijn zakenpartners Rudi De Winter en Françoise Chombar hebben de Franse chipfabriek Altis overgenomen. Ze wisten het bedrijf voor een prikje (9,2 miljoen) weg te kapen voor de neus van twee Chinese kandidaten.

Altis Semiconductors is gevestigd in het Franse Corbeil-Essonnes, zo’n 40 km ten zuiden van Parijs. De fabriek telt 965 medewerkers en is gespecialiseerd in de productie van zogenaamde 200 mm-wafers. Dat zijn dunne plakken halfgeleiders waarop minuscule geïntegreerde circuits zijn aangebracht.

Altis zat echter in slechte financiële papieren en kwam in augustus onder gerechtelijk toezicht te staan. Eind september heeft de Parijse handelsrechtbank het licht op groen gezet voor de overname door X-Fab van Duchâtelet en co.

De prijs van 9,2 miljoen euro is erg weinig voor een bedrijf met bijna 1.000 medewerkers en een omzet van ongeveer 100 miljoen euro. Maar daar staan flinke voorwaarden tegenover. De komende vijf jaar moeten er minstens 800 mensen aan de slag kunnen blijven. Bovendien moet er de komende tien jaar minstens 100 miljoen euro geïnvesteerd worden, waarvan 30 miljoen onmiddellijk.

Er waren ook 2 Chinese bedrijven die een overnamevoorstel hadden geformuleerd, maar zij visten achter het net. “Ik ben ervan overtuigd dat alle partijen winnen bij deze overname,” aldus een tevreden CEO van X-Fab, Rudi De Winter. “Op deze manier kunnen wij onze capaciteit uitbreiden en voldoen aan de stijgende vraag van onze klanten. Wij hebben van onze kant voldoende kennis in huis om Altis een duurzame toekomst binnen onze groep.”