OpenGate Capital, een internationaal investeringsfonds, heeft de afdeling Zinc Chemicals voor 142 miljoen euro overgenomen van Umicore. Deze bestaat in België, naast het internationale hoofdkantoor in Angleur, uit 3 vestigingen in Limburg. Het gaat om Zinc Battery Materials in Overpelt (58 mensen), de joint-venture Rezinal in Heusden-Zolder (60 mensen) en Umicore Oxide, ook in Heusden-Zolder (33 mensen). Volgens later verstrekte informatie zou Rezinal op dit moment echter nog niet bij de overname betrokken zijn. Umicore Zinc Chemicals heeft daarnaast ook bedrijven in Nederland, Noorwegen, China en Maleisië, met een totale omzet van 400 miljoen euro.

rezinalUmicore had Zinc Chemicals, net als de afdeling Building Products, vorig jaar in de etalage geplaatst. “We zijn extreem verheugd dat we het biedingsproces gewonnen hebben,” zegt Andrew Nikou, stichter en CEO van OpenGate Capital. “Het is de enige echte wereldspeler met specialisatie in zinkgebaseerde chemicaliën, en heeft alsdus een superieure positie in de markt. We hebben alles in de schaal geworpen om deze deal binnen te halen, op basis van de verdiensten van het bedrijf, het managementteam, de klantenbasis en het significante potentieel voor verdere groei.”

De transactie met de Amerikanen, zal na de goedkeuring van alle autoriteiten, vermoedelijk in de tweede jaarhelft gefinaliseerd worden.