Als we erin slagen om de levensduur van de nieuwe generatie zonnecellen te verhogen, zouden we binnen 5 jaar onze huidige zonnepanelen kunnen vervangen door een simpele folie die 1000 keer dunner is dan een menselijke haar. Het moet dan mogelijk worden om de zonnecellen gewoon te printen met een inktjetprinter of via zeefdruk. Op die manier kunnen er grote rollen van ontelbare meters worden gedrukt, en dat voor een prijs die slechts een fractie bedraagt van wat zonnepanelen vandaag kosten. Dat werd zopas verteld door Limburgse wetenschappers, die in Diepenbeek een internationaal congres organiseren over fotovoltaïsche energiesystemen op nano-schaal.

De Universiteit Hasselt werkt samen met onderzoeksinstellingen in Aken, Eindhoven, Luik en het IMEC in Leuven aan een grootschalig project om minuscule zonnecellen op flexibele dragers te kunnen printen, zoals plastic. Rond dit thema verzamelen deze week in Diepenbeek zo’n 180 onderzoekers uit alle uithoeken van de wereld. “De siliciumplaten waar de huidige zonnepanelen uit vervaardigd worden, zijn 1000 keer dikker dan de materialen waarop wij nu onze cellen kunnen kleven,” legt prof. Dirk Vanderzande, directeur van het Instituut voor Materiaalonderzoek aan de UHasselt uit. “We werken aan toepassingen waarbij de zonnecellen in een inkt worden verwerkt, die vervolgens met een gewone inkjetprinter of via zeefdruk op allerhande dragers kan aangebracht worden. Zo wordt het mogelijk om zonnepanelen op een rol af te drukken en grote oppervlakten ermee te bedekken.”

De onderzoekers proberen nu om de nadelen van de nieuwe technologie weg te werken. “Momenteel ligt de efficiëntie nog iets lager dan bij klassieke panelen, en is de levensduur beperkt tot 5 jaar,” aldus nog Vanderzande. “Mensen gaan nu nog niet om de 5 jaar op hun dak kruipen om een nieuwe folie te leggen. Maar als we de levensduur zouden kunnen opdrijven tot bijvoorbeeld 10 jaar, zijn we zeker competitief. We schatten nog een jaar of 5 van ontwikkeling nodig te hebben om zover te staan.”

De mogelijkheden zijn in ieder geval gigantisch. “De prijs van deze nieuwe cellen zou kunnen zakken tot 0,3 dollarcent, tegenover 10 dollar voor de gewone panelen nu,” aldus Vanderzande. “Zeker als de overheidssubsidies wegvallen zal dit doorslaggevend zijn om zonne-energie voor het grote publiek betaalbaar te houden.”

Als spin-off van de UHasselt is het bedrijf Lumoza al volop bezig met concrete toepassingen van deze technologie te vermarkten. Een filmpje hierover kan u hieronder zien:

httpv://www.youtube.com/watch?v=xV2GtPxNqX0