Deze man moet nieuwe bedrijven naar Limburg halen:

Frank Zwerts (48), oprichter van het Limburgse technologiebedrijf Visys en topman van de Amerikaanse multinational Key Technology, wordt vanaf volgende week de nieuwe directeur van Locate in Limburg. Zwerts wordt de opvolger van Rudi Weekers, die in april ontslag nam. “Ik hoef niet van nul te beginnen. Mijn voorganger en zijn staf hebben met beperkte middelen al heel wat in gang gezet,” zegt Zwerts vanuit de VS.

Locate in Limburg werd boven de doopvont gehouden in de nasleep van de aankondiging van de sluiting van Ford Genk. De organisatie kreeg als voornaamste taak om buitenlandse investeringen voor Limburg aan te trekken, in samenwerking met Flanders Investment and Trade (FIT), het Agentschap Ondernemen (AO) en de Limburgse investeringsmaatschappij LRM.

Rudi Weekers, die als eerste ‘echte’ directeur Locate in Limburg op de sporen zette, nam ontslag na vermoedelijke en aanhoudende fricties met de andere organisaties. Gedelegeerd bestuurder Urbain Vandeurzen van Locate in Limburg kon dus na twee jaar op zoek naar een nieuwe directeur.

Na een lange en erg strikte procedure, heeft de raad van bestuur het licht op groen gezet voor Frank Zwerts. Hij is de oprichter van Visys, het Hasseltse bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van sorteerapparaten en detectiesystemen voor de voedingsindustrie. In 2013 werd Visys verkocht aan het Amerikaanse Key Technology. Zwerts werd zo bij Key Technology aan boord gehesen voor hoge internationale functies.

Frank ZwertsNu komt hij terug naar Limburg als directeur van Locate in Limburg. “Vooral zijn internationale ervaring en zijn uitgebreid internationaal netwerk heeft de doorslag gegeven,” zegt gedelegeerd bestuurder Urbain Vandeurzen van Locate in Limburg. “Zwerts is bovendien zelf een ondernemer, en ondernemers praten graag met andere ondernemers. Er zijn ondertussen goede afspraken gemaakt met de andere Vlaamse en Limburgse organisaties. De onderlinge samenwerking is gestroomlijnd. Als we een dossier binnenhalen, is dat de verdienste van iedereen. Als we een dossier verliezen, is dat de verantwoordelijkheid van iedereen. Er zitten op dit moment zo’n 120 dossiers in de pijplijn, waarvan er 40 ‘warm’ zijn. Van die 40 zijn er meer dan tien die ‘erg warm’ zijn.”

Ook Frank Zwerts zelf heeft er goesting in. “Dit is een uitdaging die ik niet uit de weg kan gaan. Ik ben ervan overtuigd dat hier een groot deel van mijn creativiteit kwijt zal kunnen. Want we zullen de zaken slim moeten aanpakken. Andere regio’s zitten ook niet stil. Ik hoef gelukkig niet van nul te beginnen.”