De Limburgse bedrijven hebben het afgelopen jaar fors geïnvesteerd in extra jobs. En ze zijn van plan om dat hoge tempo vol te houden. Maar: die stroom van vacatures raakt niet ingevuld. Drie van de vier bedrijven (76 procent) zegt de grootste moeite te ondervinden om de geknipte mensen aan boord te halen.

Werkgeversorganisaties VKW en Unizo Limburg hebben over dit onderwerp 500 grote en kleine bedrijven ondervraagd. Daaruit blijkt dat de vraag naar arbeidskrachten de komende twaalf maanden hoog zal blijven. Ze ook vinden is andere koek. De vijver waaruit moet gevist worden, is bijna helemaal opgedroogd. Gemiddeld staan er nu per bedrijf 2,78 vacatures open, tegenover 1,95 een jaar geleden. Vooral in de maakindustrie zijn veel bedrijven op zoek naar extra mensen (76%).

Het aandeel van bedrijven met jobaanbiedingen is het laagst in de detailhandel (26%). Bijna alle grote bedrijven (vanaf 250 werknemers) hebben minstens één vacature openstaan. Het is van 2007 geleden – het jaar voor de crisis – dat het zo moeilijk was om de juiste mensen te vinden. “De arbeidsmarkt raakt compleet ontwricht en dreigt de komende maanden een hel te worden”, zo klinkt het bij Unizo en VKW Limburg.