Het ziet er naar uit dat de daling van het aantal bouwvakkers in Limburg (-1.000 in de laatste 3 jaar) stilaan achter de rug is. Dat is gezegd tijdens de voorstelling van de jaarlijkse beurs Bouwinnovatie. De Nederlandse bouwbedrijven steken minder de grens over om een prijzenslag aan te gaan, en het contingent Poolse bouwvakkers dat naar hier komt, lijkt opgedroogd.

In september 2016 waren er in Limburg welgeteld 12.877 bouwvakkers aan de slag, zo blijkt uit de Limburgse bouwbarometer. Eind 2013 waren er in Limburg nog 14.034 werknemers actief. Volgens directeur Davy Maesen van Bouwunie Limburg is er niet meteen een eenduidige reden voor de stabilisering. Een kentering is het vooralsnog niet, want er komen nog altijd geen werknemers bij. “Misschien heeft de sector gewoon zijn bodem bereikt wat werkgelegenheid betreft”, zegt Maesen. “Aan de andere kant horen we van interimkantoren ook dat het aanbod van buitenlandse bouwvakkers afneemt. Ook in Polen kampt de sector met een tekort aan personeel en moeten bouwvakkers van elders geïmporteerd worden.”

Uit de Limburgse bouwbarometer, die peilt naar de gezondheidstoestand van de bouwsector, blijkt ook dat 23 procent van de bouwbedrijven vandaag meer werk heeft dan vorig kwartaal. “Dat heeft mogelijk te maken met het aantrekken van de bouw in Nederland”, denkt Davy Maesen. “De bouw heeft daar een diepe crisis achter de rug. Om hun personeel aan het werk te houden kwamen Nederlandse bedrijven massaal over de grens werven zoeken. Die trend lijkt nu voorbij.”

Opvallend is ook dat de bouwbedrijven wel voldoende werk hebben, maar op kortere termijn. “Klanten willen niet meer wachten, aannemers moeten onmiddellijk kunnen beginnen.” Probleem is er ook nog altijd met de rendabiliteit. “Slechts 34 procent van de aannemers werkt met winst”, aldus Davy Maesen. “De harde concurrentie is daarvan de schuldige.”