Voka Limburg berekende op basis van cijfers van het federaal Planbureau dat een stroomuitval de Limburgse bedrijven 9 miljoen euro per uur kost. “Die 9 miljoen euro is de kost voor het eerste uur,” stelt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “De volgende uren zijn iets minder duur.” Een stroomuitval van een volledige werkdag van negen tot vijf zou de Limburgse economie 51 miljoen euro kosten.

Bij de Limburgse bedrijven groeit inmiddels de ongerustheid over de stroomvoorziening. Acht van de tien ondernemers zijn verontrust over een mogelijke stroomuitval komende winter en vreest schade te ondervinden van een stroomonderbreking. Een kwart van de ondervraagden neemt preventief maatregelen. “Het gaat om ondernemingen die investeren in noodgeneratoren of eigen stroomproductie, of die voorbereidingen treffen rond het aanpassen van de productieplanning,” aldus Leten. Een aantal bedrijven denkt zelfs aan het invoeren van tijdelijke werkloosheid.”

Zeven op de tien ondernemingen zijn niet verzekerd voor dergelijke schade. “Slechts 15 van de 1.000 ondernemers die onze enquête hebben ingevuld, zeggen dat dit zeker door hun verzekering wordt gedekt. Een kwart weet het gewoon niet.”