De Arbeidsinspectie heeft afgelopen weekend tijdens de Italiaanse Dag in Tongeren controles uitgevoerd op kinderarbeid. Een jongen van 10 die zijn ouders aan het helpen was met de opbouw van een stand, werd daarbij ondervraagd door 3 inspecteurs. Zowel de ouders (van Garage Botta in Tongeren) als ondernemersorganisatie Unizo Limburg reageren verbolgen.

“Het is met ongeloof en verontwaardiging dat we kennis nemen van de manier waarop de Arbeidsinspectie controles uitvoerde”, aldus Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Dat de ondernemers en hun zoontje publiekelijk zijn aangepakt en als criminelen zijn behandeld voor zogenaamde kinderarbeid, kan absoluut niet door de beugel. De lijkt op pure intimidatie.”

“Indien een ondernemer voor elke hulp die zijn kinderen willen bieden eerst een afwijking moet aanvragen, en dan wachten tot die afwijking wordt goedgekeurd, dan is dit ‘kafka’ ten top”, aldus nog Lodewyckx. De inspecteurs hebben blijkbaar moeite om een verschil te maken tussen de letter en de geest van de wet. In de huidige omstandigheden wordt het ook opletten voor de directeur van een school die kinderen laat meehelpen tijdens een schoolfeest. Of een politicus die zijn zoon of dochter verkiezingsfolders laat ronddragen.”

En hij besluit: “Wij dringen er op aan dat controles in de toekomst ernstig gebeuren en met meer aandacht voor de realiteit. Unizo Limburg is niet tegen controles, maar dit gaat echt te ver en fnuikt het ondernemerschap in de kiem. Wij pleiten voor gezond verstand en redelijkheid.”