Het confectiebedrijf Ambiance in Bilzen is van plan deze week nog de boeken neer te leggen. Daarmee komen 90 jobs op de helling te staan. De medewerkers zijn van het voornemen van de directie op de hoogte gebracht. Een grote verrassing was het niet.

Ambiance in Bilzen is producent van kleding voor een aantal grote namen, zoals Dries Van Noten, Mexx en Pauw. Zoals vele andere confectiebedrijven in ons land heeft ook Ambiance zijn productie de afgelopen jaren moeten afstemmen op de loodzware concurrentie vanuit de lage loonlanden. De massaconfectie werd jaren geleden al overgeheveld naar Oost-Europa. In Bilzen werden er vooral nog pasmodellen gemaakt en bleef de productie voor exclusieve merken.

Maar de hoge loonkosten hebben ook dit bedrijf uiteindelijk op de knieën gekregen. Zeven jaar geleden werkten er nog 130 mensen bij Ambiance. De directie heeft de 90 resterende medewerkers nu moeten duidelijk maken dat het geen zin meer heeft. Wellicht in de loop van deze week worden de boeken neergelegd bij de rechtbank van koophandel in Tongeren. De rechter zal dan mogelijk het faillissement uitspreken en een curator aanstellen.

Mexx
Directe aanleiding is het feit dat Mexx eind vorig jaar besloot om de samenwerking stop te zetten. “De discussie ging om een meerkost van 30 cent op een blazer. Schandalig als je weet dat we 15 jaar lang topproducten hebben afgeleverd. Het was een slag in ons gezicht,” vertellen de zaakvoerders Werner Wauters en Kris Van Strydonck geëmotioneerd. Zij namen het bedrijf in 2007 over van Van Strydonck senior.

DC/JG