Philippe Werck.

Philippe Werck.

De Hasseltse uitgeverij van kinderboeken Clavis heeft van Unizo Limburg de Export Award voor wereldwijde exportprestaties ontvangen. Het bedrijf van Philippe Werck (foto) is marktleider in België, maar realiseert toch 2/3 van de omzet in 44 andere landen. Daarvoor werkt Clavis met licenties die het verleent aan buitenlandse partners om de kinderboeken te vertalen en te drukken in hun taal. Het grootste afzetgebied is China. De overheid heeft daar een programma opgestart om het lezen bij kinderen te bevorderen. Daardoor moeten de uitgevers elk jaar meer dan 200 miljoen boeken uitgeven… Clavis, dat naast de hoofdzetel in Hasselt ook een kantoor heeft in Amsterdam, stelt 24 mensen tewerk en haalt een omzet van zo’n 6 miljoen euro.

De Europese exportprijs van Unizo Limburg is dit jaar weggelegd voor Euro-Serre in Genk. De firma van de familie Lemmens maakt zelf serres, wintertuinen en kleine veranda’s voor particuliere klanten. Voor de exportmarkten worden er zelfbouwpakketten samengesteld, die via lokale verdelers aan de man worden gebracht in 21 landen. Euro-Serre heeft 23 mensen in dienst en haalt ook een omzet van 5,5 tot 6 miljoen euro.

Tot slot werd er een prijs uitgereikt voor een startend exportbedrijf. Die eer was weggelegd voor Studio Pieter Stockmans in Genk. De porseleinkunstenaar, die voor de commercialisering kan rekenen op de ondersteuning van zijn dochter, kent de laatste jaren veel succes in het buitenland. Het gaat dan vooral om authentiek servies dat wordt gemaakt in opdracht van toprestaurants. Op die manier zijn de creaties van Stockmans al in het Midden-Oosten en de VS geraakt.

De onderscheidingen worden officieel overhandigd op het Feest van de Ondernemer, dat op 22 november in Bokrijk georganiseerd wordt.