Chris Slaets: “Wil regering meer zwartwerk in bouw?”

chris slaetsDe regering wil nog meer beperkingen op het verlaagde btw-tarief van 6% in de bouw doorvoeren. Dat blijkt uit een ontwerp van Koninklijk Besluit dat de Confederatie Bouw onder ogen kreeg. “Een hele reeks werken zullen worden uitgesloten van het verlaagde tarief van 6% dat momenteel geldt bij renovatie,” aldus Chris Slaets, directeur van de Limburgse vleugel. “Op de lijst staan onder andere muurtjes, afdaken, terrassen, opritten, vrijstaande garages en carports. Ook de omvorming van fabrieksgebouwen en kantoren naar appartementen zal niet meer aan 6% kunnen.”

Slaets is woest: “Elke btw-verhoging heeft een negatieve impact op de bouw. Aannemers die woningen renoveren, werden al geraakt door de beslissing van de regering om het verlaagde btw-tarief van 6% enkel toe te staan voor woningen ouder dan 10 jaar (in plaats van 5 jaar vandaag, nvdr.). Over een verdere inperking van de verlaagde btw vinden we niets terug in het regeerakkoord. We zijn dus helemaal niet opgezet met deze maatregelen.”

De Limburgse directeur vreest een toename van het zwartwerk. “De concurrentiekracht van de bouwsector staat zwaar onder druk door de oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven,” aldus Chris Slaets. “Het is dan ook geen geheim dat een btw-verhoging van 6% naar 21% leidt tot meer zwartwerk. Vergeet de regering dat misschien? Deze beslissing heeft een impact op honderden kmo’s in ons land, waarvan sommige moeten vechten voor hun voortbestaan.”