Wat is ondernemen? Wat is werken? Wat moet je kunnen om in een bedrijf mee te draaien? In heel Limburg staan dezer dagen zo’n 75 ondernemers voor de klas, om in 100 sessies aan jongeren duidelijk te maken wat later in het bedrijfsleven van hen wordt verwacht. Chokri Mahassine mocht maandag de kick-off geven in Zepperen.

VKW Limburg was destijds initiatiefnemer van dit project. Later werd het naar de andere provincies uitgerold en verder opgevolgd en uitgewerkt door Vlajo. VKW Limburg is en blijft wel actieve partner. Voor de start van editie 2018 kon de organisatie Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine strikken. Hij sprak in Onze-Lieve-Vrouw Sint-Aloysius in Zepperen (Sint-Truiden) met 50 laatstejaarsleerlingen over het belang van ondernemerschap en ondernemingszin. “Bedoeling van Ondernemers voor de KLas is jongeren een beter beeld te geven van wat ondernemen en werken in een onderneming betekent, ze uit te leggen welke vaardigheden belangrijk zijn op de werkvloer, maar vooral om ze goesting te doen krijgen om ondernemend te zijn”, zegt Ruben Lemmens van VKW Limburg, die zelf in Zepperen ook even het woord nam. “De persoonlijke verhalen van bedrijfsleiders inspireren onze jongeren. Het is fantastisch dat zoveel drukbezette ondernemers en bedrijfsleiders zich met plezier vrijmaken om hun ervaringen te delen.”

Chokri had een duidelijke boodschap meegebracht: “Ondernemen heeft in mijn leven voor een wonderlijke dynamiek gezorgd. Je moet als ondernemer in volle wind gaan staan, wat enerzijds risico’s en verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Ondernemen is durven en doen. Volg, zeker in het begin, je buikgevoel. Neem risico’s. Het maakt het leven zo veel rijker en veelzijdiger. En laat je steeds omringen door een goed team. Laat je omringen door mensen die beter zijn in hun vak dan jij.”

De komende 8 weken zullen in heel Vlaanderen 350 ondernemers, bedrijfsleiders- en professionals zo’n 700 gastlessen geven aan laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs en hoger onderwijs. Daarbij onder meer Bart Claes (JBC) en Fons Leroy (VDAB)