Chinezen kopen Punch Powertrain voor 1 miljard

De Truiense producent van automatische versnellingsbakken Punch Powertrain komt volledig in handen van de Chinese groep Yinyi. De deal is  afgerond voor één miljard euro. De verkoop is niet enkel van groot belang voor Punch Powertrain, maar zeker ook voor LRM, dat een meerwaarde van naar schatting 200 miljoen euro boekt en 240 miljoen cash vangt. Veel kapitaal dus dat opnieuw in de Limburgse economie kan geïnvesteerd worden.

PUNCH_15072011_TVG_0001.jpgYinyi is een conglomeraat van bedrijven dat vooral actief is in mijnbouw en vastgoed, en druk bezig is met de uitbouw van een derde pijler rond automotive. Zo is Yinyi al een wereldspeler in aluminium velgen en kocht de groep recent nog een Amerikaans bedrijf actief in airbagtechnologie. Punch Powertrain is bovendien al erg actief in China en heeft er een eigen vestiging.

Yinyi koopt alle aandelen. Verkopers zijn de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv (grootste aandeelhouder met 32%), het Chinese fonds New Horizon Capital (30%), de Limburgse investeringsmaatschappij LRM (26,5%), het durfkapitaalfonds Capricorn (10,7%) en het management (0,8%). De deal moet wel nog de goedkeuring krijgen van een aantal autoriteiten. De overnameprijs is gebaseerd op een omzet van 500 miljoen euro en een bedrijfswinst (ebitda) van minstens 100 miljoen euro voor dit jaar.

Het is het tweede Truiense bedrijf in korte tijd dat in andere handen komt. Recent verkocht de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv ook al de fabrikant van auto-onderdelen VCST, een buur van Punch Powertrain, aan de Vlaamse groep BMT.