Studio Mattes uit Herk-de-Stad sleepte na de Limburgse titel nu ook de nationale award als HIBster van het Jaar in de wacht. Dit is de prijs voor het beste ambachtelijke maakbedrijf. Het servies van Charlie Martens en zijn team gaat de wereld rond.

De onderscheiding wordt door Unizo en DHL uitgereikt aan productiebedrijven die nog echt het verschil maken voor onze economie. Met de aandacht willen de initiatiefnemers meer ruimte en ondersteuning vragen voor ondernemingen die lokaal produceren en daarna exporteren.

Studio Mattes is nu uitgeroepen tot beste bedrijf van de groep die het label Handmade in Belgium (HIB) heeft gekregen. In Herk-de-Stad wordt exclusief tafelservies gemaakt voor chef-koks. De jury was onder de indruk van de manier waarop zaakvoerder Charlie Martens niet alleen zélf ontwerpt en creëert, maar tegelijk ook de eindklanten (chef-koks) triggert om mee na te denken over ontwerpen die aansluiten bij hun culinaire creaties. “Hierdoor verheffen bord en inhoud elkaar tot een nog sterkere co-creatie”, aldus de jury.

Charlie Martens is naast ambachtsman ook een echte ondernemer. “Hij is ambitieus en wil groeien, maar hij dit dit erg doordacht en geduldig, om zichzelf en zijn bedrijf alle ademruimte te geven die nodig is”, zo luidt het verslag. “Met zijn creatie van ‘het ideale bord’ is hij meteen ook de ideale ambassadeur voor het Handmade In Belgium-label (HIB).”